Těhotná neznamená nemocná aneb jak jsem vedla lekce až do 38.týdne těhotenství.

Když jsem poprvé otěhotněla a informaci mi potvrdily dvě čárky na těhotenském testu, vyvstalo v mojí hlavě spousta otázek. Vzpomínám si, že první noc jsem z té novinky nemohla ani usnout a celou noc jsem strávila na internetu a hledala odpovědi na moje otázky.

Jedna z těchto otázek byla, zda jako těhotná můžu nadále sportovat, jak dlouho a jaké sporty jsou vhodné, abych sobě a hlavně miminku uvnitř nijak neublížila.

Co se týká sportu, ale nejen jeho, je dobré si uvědomit, že být těhotná neznamená automaticky nemocná. Vzpomínám si, jak někteří příbuzní najednou měli o mě takový strach, že by mě nejraději viděli zavřenou doma v posteli s nohama nahoru, abych na sebe dávala pozor a něco se mi nestalo.

Já ale chtěla těhotenství PROŽÍT jako harmonické období, na které budu vzpomínat ráda a s vděčností.

Položila jsem si otázku, zda je teď v těhotenství sport pro mě něco nového, nebo zda budu se sportem teprve začínat. Jelikož jsem byla sportovně aktivní už před otěhotněním, moje profese byla fitness instruktorka, tušila jsem, že by neměl být důvod kvůli těhotenství přestávat.

Druhý důležitý bod, který jsem brala v mém rozhodnutí v potaz bylo, že jsem zdravá a po návštěvě a konzultaci se svým gynekologem, v dalších těhotenstvích i se svou porodní asistentkou, jsem věděla, že je velký předpoklad, že mé těhotenství bude probíhat fyziologicky, tedy bezproblémově.

Chtěla jsem, abych se i během těhotenství cítila fyzicky i psychicky fit, připravila se na nadcházející porod a zvládla jsem pak dobře a rychle období po porodu.

Moje jednotlivé trimestry probíhaly opravdu bezproblémově. Kamarádky mě strašily, že první trimestr byl u nich horor, že to doslova prozvracely a proležely v posteli, tak ať se připravím, že se sportem a vedením lekcí se bude potřeba rozloučit.

Já si v prvním těhotenstvím během prvních měsíců ublinkla asi dvakrát. Další těhotenství se bez této zkušenosti obešly úplně. V prvních a dalších měsících jsem byla hodně citlivá na vůně a pachy, ale to mi naštěstí nebránilo ve sportu.

I já jsem zažívala únavu, návaly hormonů, které doprovázely obavy, zda vše zvládnu, strach a pláč z porodu a péče o dítko a tyhle obavy střídaly pocity štěstí, slzy dojetí, zvědavost, jaké to bude, až poprvé uvidím, ucítím a budu držet své miminko v náruči a staneme se tak rodina.

Věřím, že důležitou roli, že jsem prožila příjemné období v těhotenství a dokázala jsem hormony dostat do rovnováhy, měla v mém případě psychika a nastavení mysli a to z velké části díky pohybu a józe.

Mám vyzkoušené, že pokud nějak drhne energie v těle, je dobré se dát fyzicky do pohybu a tu energii v těle rozproudit, aby se člověk dostal do pohody a viděl svět pozitivně.

Moje zkušenost je taková, že jsem byla už před prvním těhotenstvím hodně sportovně aktivní, a proto jsem v těhotenství vedla své lekce fitness a zumby pro dospělé i děti až do 38.týdne. Moje klientky bedlivě sledovaly, jestli už své lekce neruším a když viděly, že stále pokračuju, měly o mě obavy, abych na lekci nezačala rodit.

Zůstala jsem plně aktivní po celou dobu těhotenství, jen jsem ubrala počet lekcí, obtížnost a dávala jsem pozor na otřesy a některé pohyby jsem proto jen naznačovala.

Doma jsem si pak kompenzovala dynamické lekce jógovým cvičením, kde jsem tělo důkladně protáhla, ale zároveň jsem jógou zklidnila i mysl a více se nacítila na své miminko uvnitř.

Neříkám tímto, že teď hned všechny těhotné musí cvičit jako já během těhotenství. Jen chci říct, že těhotná nerovná se hned nemocná. Když sama hodnotím svá některá těhotenství zpětně, nebála bych se dopřát si ještě více času na relaxaci, meditaci a odpočinek.

Pokud jste těhotná a jako já kdysi si nejste jistá, jak s pohybem nebo teprve začínáte sportovat či chcete zvolit bezpečný pohyb pro Vás a Vaše miminko, doporučila bych jako ideální sporty rychlou chůzi, plavání, taichi nebo jógu pro těhotné, který pro Vás pravě připravuju ve svém online kurzu pro těhotné a na přelomu jara a léta 2022 by měl spatřit světlo světa tady :-).

Tím, že jsem prožila 4 těhotenství, 4 naprosto odlišné porody a období po porodu a zároveň porodila 5 dětí, jsem nasbírala vlastní zkušenosti, které Vám v tomto kurzu předám.

Ať budete s pohybem začínat nebo už jste vášnivá sportovkyně zvyklá několikrát do týdne sportovat a Váš praktický lékař, gynekolog nebo porodní asistentka Vám nedoporučí jinak, ze své zkušenosti můžu doporučit držet se těchto pravidel:

  • Dávám pozor na dopady, nárazy, otřesy a pády.
  • Nemusím každý den běhat a trénovat na maratony. I chůze může být plně dostačující.
  • Nezvedám těžké váhy a nepřeceňuji své síly.
  • Pohyb přizpůsobím přiměřeně aktuální fázi těhotenství – necvičím na břichu nebo neležím dlouho na zádech apod.
  • Dopřávám si relaxaci a čas pro sebe a rostoucí miminko uvnitř mně.
  • Necítím-li se daný den dobře nebo jsem nemocná, dopřeju si odpočinek a vyléčím se.
  • Sleduji svůj zdravotní stav a pokud se objeví nějaké zdravotní komplikace, co nejdříve je konzultuji se svým lékařem, gynekologem nebo porodní asistentkou.

A kdybych měla poradit sama sobě jednu věc, bylo by to: ,,Vnímej své tělo a miminko a dovol si prožít harmonické těhotenství.”

Jsem průvodkyně na cestě jógy a spokojeným životem. Ukazuji ženám, dětem a těhotným, jak si užít přínosy jógy nejen na jógamatce. Jako máma, která během 8 let prožila 5 těhotenství a porodila 6 dětí, pomáhám najít ženám cestu k harmonii mezi péčí o děti a domácnost a přitom si umět udělat prostor na sebe a nezbláznit se z toho všeho. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.