To je moc EZO, LESO, nic pro mě! Nejčastější předsudky, obavy, dotazy a odpovědi k nošení dětí v šátku nebo nosítku.

„Heidi, ty jsi tak pořád usměvavá a v pozitivní náladě, že to není až možné. To já mít 6 dětí a tak blízko za sebou, tak mě odvezou. Jak to děláš?“

Toto bývá častý dotaz na mě.

Nerada bych, aby to vyznělo, že mám jenom sluncem zalité dny. Jako každou mámu i mě přepadne špatná nálada, různé pocity, myšlenky a emoce, které ne vždy na mé tváři vyvolají úsměv. Přistupuju k tomu ale tak, že co můžu ovlivnit, tak se ovlivnit snažím. Co ovlivnit nemůžu, nechci tím více zatěžovat svou mysl a vypouštím co nejdříve z hlavy ven. O tom třeba více v mé meditaci Šťastná a klidná máma :-).

Důvodů mého úsměvu na rtech je více, ale vzhledem k tomu, že nyní jsem máma malých dětí, tak prozradím jeden z návodů, který mi pomáhá mít úsměv nejen na tváři ale i v hlavě a který bych ještě tak před 10 lety nevěřila, že budu praktikovat.

No člověk míní, děti mění.

Ten důvod a pomocník v jednom je šátek nebo nosítko. Prostě nošení dětí v šátku nebo nosítku.

Dvouletá dcerka Maya se svým nosítkem pro panenky.

To je na mě moc ezo, leso, to není nic pro mě.

U prvního dítěte jsem s tím dlouho váhala a začala nosit až v době, když měl syn 8 měsíců.

Než jsem tomu přišla na chuť a zjistila si k tomu potřebné informace, bylo to do té doby na mě až příliš ezo, leso a já nevím co ještě za nesmyslné přívlastky jsem tomu dávala, než jsem to vyzkoušela a dala tomu šanci.

Dnes je to pro mě jedna z nepostradatelných věcí, která mi umožní mít volné ruce, uvařit oběd, částečně uklidit, věnovat se dalším svým dětem a přitom nenechat své mimi jen tak plakat nebo samo usnout, když se hlásí svým pláčem o pozornost a náruč. A tím, že jsem duší sportovec, tak není výjimkou, že můžu s malým mimčem vyjít kopec a jít do přírody, kde bych se s klasickým kočárkem horko těžko dostávala.

S dětmi v přírodě.

V šátku nebo nosítku se miminko cítí bezpečně stejně tak, jak bylo s Vámi před svým narozením.

Miminko, které bylo 9 měsíců uvnitř vás a bylo zvyklé na váš pohyb, vůni, dech, hlas, tlukot srdce, může být tak blízko u vás a všechny tyto jemu známe věci má tak na dosah a cítí se tak bezpečně. Někdy může chvilku trvat, než se sladíte, naučíte úvaz  a miminko se u vás uvolní a v nejčastější variantě usne.

S nejmladším 6.dítkem Gordonkem v šátku Loktushe.

O tom, jak nám to pomohlo a pomáhá i v době nemocí, ani nemluvím. Srazit teplotu tělo na tělo nebo aby dítko mohlo být se mnou a u mě maximum času, který je potřeba.

Pokud si s nošením zatím jen pohráváte a teprve hledáte informace, doporučuji si najít na facebooku skupinu Nosíme dětí, Nošení dětí nebo Ergonomické nošení, kde se dozvíte více podrobnějších informací. Popřípadě vyhledejte přímo regionální skupinky, kde se můžete poradit, domluvit na setkání a vyzkoušet, co by vám sedělo. Já jsem třeba ve skupině s názvem Nosíme děti na Novojíčínsku.

Když jsem já stála na samém začátku a zjišťovala jsem si teprve informace, měla jsem spoustu otázek, jako má asi většina maminek, které s nošením začínají.

Tady je pár nejčastějších i s mými odpověďmi:

Odkdy můžu nosit miminko?

  • Pokud se na to maminka cítí, může nosit od narození. Jen musí zvolit vhodný šátek či nosítko. U šátku jsem miminku, které ještě nedrží samo hlavičku, ještě dávala do oblasti za krkem do šátku pro zpevnění stočenou látkovou plenu nebo větší látkový kapesník.

Je rozdíl mezi šátky?

  • Ano. Rozdíl bývá nejčastěji v materiálu, gramáži, délce (číslování bývá 4, 5, 6, 7 atd. – a tomu daná délka v metrech) a ceně. Je mnoho značek, které se liší. Je to něco jako oblečení. Také máte svůj styl a rády nakupujete od různých značek na různé roční období a příležitosti. Výběr je podle toho, jakou má žena (muž) konfekční velikost, jak velké miminko bude v šátku nosit a také jak se jí(mu) šátek líbí :).

Je rozdíl mezi nosítky?

  • Ano. Obdobně jako s šátky jen s tím rozdílem, že velikost není určená v číslech, ale přímo podle toho pro jak staré dítě je nosítko vhodné. Dané nosítko je pak nastavitelné pro více osob popruhy a cvočky. Jsou také nosítka, která jsou variabilní a dají se přizpůsobit velikosti dítka, jak roste.

Jak je to s těmi šátky a úvazy?

  • Je mnoho typů úvazů podle toho, jak staré dítko nosíte. Ale určitě se toho nemusíte být a na začátek (i na stálo) si můžete vystačit i s nějakým univerzálním úvazem. Já třeba používám kříž s kapsou uvnitř a vystačím si s ním. Návody najdete jak na youtube nebo požádejte zkušenější nošenky z regionální skupinky.

Co je to to ergonomické nošení a všude se straší s nosítkem „visítkem“?


  • Jde o to, že abychom dítku neubližovali, je potřeba jej nosit a volit ta správná nosítka a úvazy v šátku tak, aby miminko bylo svým bříškem k našemu tělu (jeho břicho na naše břicho, případně jeho břicho na naše záda). A když miminko v šátku nebo nosítku máte, je potřeba, aby jeho zadeček, byl níže než jeho kolínka a vytvářelo svým zadečkem a pokrčenými nožkami v kolenou pomyslné písmenko M. Důležité je, že látka nosítka nebo šátku je pod celým zadečkem a až k oběma kolenům.

    Dále je důležité, aby děťátko, pozor hlavně u novorozenců, mělo lehce zakulacená záda. Tedy nastavit tak, aby nebylo příliš rovně a aby tam nebylo úplně zkroucené. Svými ručičkami (dlaněmi) se rovnoměrně, obě ve stejné výšce, dotýká vašeho hrudníku někde mezi vašimi prsy a klíčními kostmi a má tak i dostatek prostoru, aby mělo volný nos na dýchání.

    Nosítka nazývaná nošenkami „visítka“ jsou taková nosítka, která nemají pod zadečkem dostatek látky a děti v nich doslova visí za rozkrok a kolena mají níže než zadeček, děti tam visí s páteří rovně a moc příjemné a ani zdravotně vhodné to není. Někdy je těmito výrobci ještě doporučováno nošení dítěte jeho zády k vašemu tělu (břichu). Bohužel i taková nosítka se vyrábějí a prodávají. Já takové také dostala na vyzkoušení ve svých začátcích.

Vlevo ergonomické nošení do písmene M, vpravo neergonomické nošení v nosítku „visítku“.

Vázání šátku mě děsí a odrazuje od nošení. Musím nosit jen v šátku nebo jen v nosítku, jak to je?

  • Obecně jsou šátky vhodné pro menší miminka od narození po cca 6 měsíců, kdy šátek miminko hezky obejme, protože je dotáhnete přímo podle velikosti miminka. Ale existují i nosítka, která jsou určená přímo od narození. Nosítka mají výhodu v tom, že je na sebe snadněji připnete a dle potřeby miminko vytáhnete a snadno zase dáte zpět do nosítka. Obzvlášť v době, kdy se miminko začíná více pohybovat a již tolik nespí. Jsou maminky co preferují více šátky a maminky, které mají rády zase více nosítka. Volba je na vás.

Musím mít na každé roční období jiný šátek nebo nosítko a jak je to s cenou?

  • Určitě není potřeba pořizovat na každé období jiné nosítko či šátek, pokud se to nestane vaší vášní a nebudete chtít za to utratit tisíce. Já osobně si vystačila se dvěma typy nosítek a vlastnila jsem 3 kusy šátků. Pokud o šátky a nosítka vhodně pečujete, můžete je pak prodat dále. Stejně tak můžete i koupit za zvýhodněnou cenu. Běžnou praxí je i půjčování navzájem mezi nošenkami. Záleží na vašich možnostech a preferencích. Ceny za nové kvalitní nosítko nebo šátek se pohybují zhruba od dvou tisíc korun.

Moje výbava, zleva: modrý šátek Baie, šedý šátek Loktushe, béžové nosítko Kibi, modré nosítko Kibi (máme 2 pro dvojčata), květinové nosítko Tula Toddler.

Můžu nosit jen v létě nebo i v zimě, nebude miminku zima?

  • Můžete nosit celý rok, ale je potřeba pohlídat, aby miminku bylo teplo nebo naopak nebylo příliš horko. Existuje různé nosící oblečení pro maminky (i tatínky) - mikiny, bundy, kabáty i pláštěnky. Pro miminko je pak vhodné zvážit oblečení , ve kterém se nebude potit nebo mu nebude zima - merino, bambus apod. Já si vystačila s běžným oblečením pro miminko, jen v zásobě jsem měla vždy na převlečení a přioblečení. V zimě nezapomeňte miminku dát vhodné oblečení na nožky (nějaké vyšší teplé capáčky/boty) a v létě naopak při slunečných dnech vhodnou pokrývku hlavu a ochranu kůže na ručkách a nožkách miminka (ale i vás) 🙂

Jak dlouhou dobu můžu dítě přes den nosit?

  • Nikde není daná konkrétní doba, jak často je vhodné nebo nevhodné nosit. U nás jsou dny, kdy nosím častěji a pak i dny, kdy není potřeba nosit vůbec. Vše podle aktuálního rozpoložení mě a miminka. Držím se pravidla, že nošení musí být příjemné jak mně tak miminku a zároveň dbám na to, abychom oba měli dostatek jiného pohybu než jen v nosítku nebo v šátku a mohli tak zapojit a trénovat i jiné svaly na těle.

Co se týká mé zkušenosti s konkrétními značkami nosícího oblečení, které jsem si osobně pořídila, tak mám zkušenost s nosící softshell kabátem a pár bavlněnými mikinami  vše značky Angel wings. Z nosítek vlastním Kibi, které je vhodné od 4 měsíců dítěte a vydrželo nám vždy minimálně do 18 měsíců.  Dále mám nosítko značky Tula toddler pro děti od cca 18 měsíců po 3 roky. Šátky mám značky LoktusheBaie. Měla jsem ještě elastický šátek Je Porte Mon Bebe, ale naučila jsem se pevným šátkem a elastický jsem prodala.

Vystoupení s maminkami a dětmi na festivalu Šostýnská Venuše. Foto Petr Holuša, www.petrholusa.net.

Vystoupení s maminkami a dětmi na festivalu Šostýnská Venuše. Foto Petr Holuša, www.petrholusa.net.

Nošení mě natolik nadchlo, že jsem certifikovanou lektorkou Cvičení s dětmi v šátku nebo nosítku podle Anny Kohutové.

Já na kurzu Cvičení s dětmi v šátku a nosítku podle Anny Kohutové.

Vedla jsem tyto lekce pro maminky ve svém rodinném centru a měly jsme společně s dětmi i taneční vystoupení na místním festivalu.

Díky nošení a lekcím jsem poznala spoustu skvělých žen a s některými jsme blízké přítelkyně dodnes.

Nošení dětí zdar 🙂

S láskou Heidi

S Aničkou po úspěšném absolvování kurzu Cvičení s dětmi v šátku a nosítku podle Anny Kohutové.

Jsem průvodkyně na cestě jógy a spokojeným životem. Ukazuji ženám, dětem a těhotným, jak si užít přínosy jógy nejen na jógamatce. Jako máma, která během 8 let prožila 5 těhotenství a porodila 6 dětí, pomáhám najít ženám cestu k harmonii mezi péčí o děti a domácnost a přitom si umět udělat prostor na sebe a nezbláznit se z toho všeho. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.